Nagyböjti lelkinap

Imádsággal várt boldoggá avatás és a mindennapok „boldog helytállása” a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium növendékei életében

2018. február 24-én, szombaton a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium 11. osztályos tanulói Mig Balázsné Orsolya osztályfőnök vezetésével nagyböjti lelkinapra érkeztek a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolára. A lelkinap vezértémája a keresztény értékeknek az egyre keresztényellenesebb világunkban való megélése és a mindennapok helytállása volt. Az eseménynek az adott különleges aktualitást és méltóságot, hogy a lelkinap vezető előadója, Brenner József, a veszprémi Boldog Gizella Szeminárium spirituálisa, annak a boldoggá avatás előtt álló Brenner János atyának a testvére, akit az osztály patrónusává választott. Az osztályközösség három éve minden tanítási nap reggelén közösen imádkozik Brenner János atya boldoggá avatásáért, így megható, megindító és egyben felemelő érzés volt a növendékek számára találkozni patrónusuk fivérével. A diákok fegyelmezett és feszült figyelemmel hallgatták József atya előadását, amely a délelőtt folyamán több témát is érintett. Bevezetőjében arról mesélt, hogy rokonai révén neki is van ciszterci kötődése. József atya a fiatalok nyelvén beszélt arról, mennyire fontos alapérték a család, amelyet most a nemek megkérdőjelezésével is támadnak. A felvilágosodás kapcsán kiemelte, hogy Isten tekintélye helyére sajátmagunkat állítottuk, és a jelenlegi liberális felfogás kétségbe vonja a nemzetet, mindent relativizál, valamint a nemzetet és az egyházat is támadás alá vette. Arra bátorította a fiatalokat, hogy ne hagyják magukat félrevezetni, legyenek önmaguk, hiteles egyéniségek és ne a reklámok által diktált divatbábuk. Az önmegvalósítással kapcsolatban pedig kiemelte, hogy az elsősorban lelki nevelés, amely azt a célt szolgálja, hogy jobbá váljunk, hogy boldogan tudjunk helytállni a mindennapokban.

A második előadásában József atya a kommunizmusról beszélt, amelyet a fiatalok már csak a történelemkönyvekből ismerhetnek. Beszélt arról, milyen nehézségeket jelentett becsületes embernek maradni akkor, amikor a házkutatások és a zaklatások rendszeresek, mindennaposak voltak. Mesélt a szemináriumi éveiről és arról, hogy az akkori rendszer hogyan záratta be a szemináriumokat, aminek köszönhetően azonban mindkét testvérével együtt tudott tanulni Győrben. A kápláni kinevezése is váratlanul alakult, hiszen a tervezett budapesti tanulás helyett Bagodvitenyédre került. Megrázó volt hallani, hogyan csalták tőrbe, és gyilkolták meg különös kegyetlenséggel testvérét, Brenner Jánost. Csak az exhumáció során derült ki, hogy sokkal több sérülést szenvedett el halála előtt, mint az korábban tudott volt. Brenner atya előadásai után lehetőség volt – bontott csoportban – kispapokkal is beszélgetni. A csoporttagok arról váltottak szót és cseréltek gondolatot, hogy mi az, ami közelebb visz Istenhez, és mi az, ami eltávolít Tőle. Az egyes résztvevők véleménye messzemenően egyezett abban, hogy az internet túlzásba vitt használata érzékelhetően eltávolít mindenkit Istentől, hiszen azt az időt, amit rászánhatnánk az imádságra és az elmélkedésre, gyakran a sokkal könnyebb és „pihentetőbb” videónézegetésre használjuk. A tanulók közül többen említették, hogy egy-egy nap végére már nagyon fáradtak, és csak lefekvéskor eszmélnek rá, hogy Istenre nem fordítottak kellő időt a nap során. A kispapok azt javasolták, hogy az ima váljon sokkal inkább életük részévé azáltal is, hogy azzal kezdik és fejezik be a napjukat. József atya expozéjából a jelenlévők sok bíztatást és bátorítást is kaptak, aki kiemelte, hogy világunk nem rosszabb most, mint régebben, csak mások a körülmények. A megváltozott körülmények között a világunkban nekünk kell utat találnunk, de sosem vagyunk egyedül utunk során, hiszen imáinkban mindig kérhetjük Jézus hathatós segítségét. A lelkinap a kispapok által vezetett szentségimádással és József atya által celebrált szentmisével zárult. Trosits András főiskolai docens, a lelkinap főszervezője reményét fejezte ki, hogy nem csak egy egyszeri, hanem sokkal inkább egy hagyományteremtő lelkinapon vehettünk részt, és hogy mindenki lelkileg gazdagodva tud hazatérni.

Solymos András, teológus hallgató

rendezvény dátuma: 2018. február 24., szombat, típusa: hitéleti program